PUHEENJOHTAJIEN KYNÄSTÄ

27.2.2014 / Puheenjohtaja Vesa kiittää seuratoimijoita

Tervehdys seuratoverit!

Vuosi 2013 on takanapäin ja uusi avovesikausi näyttää lähenevät nopeammin kuin monikaan vielä syksyllä olisi uskonut. Vuosi 2013 ei ollut seuramme kaikkien aikojen toiminnallisesti aktiivisin vuosi, mutta ei myös edes lähellekään hiljaisin. Nuorille järjestettiin kerhotoimintaa kuten edellisenäkin vuonna, joskin osaavan kerhovetäjämme Saaran ”ulkomaankomennus” hiljensi kerhotoiminnan loppuvuonna.

Kesäkauden onginnat järjestettiin ja onkikilpailun voittajat palkittiin jo totuttuun tapaan. Erityisen ylpeä olen seuramme järjestämästä ongintatapahtumasta Sahaniemessä, jonne saatiin peräti 296 nuorta onkijaa ja mittava määrä tapahtumaa vain katsomaan tulleita ihmisiä. Seuran perinteeksi muodostumassa oleva nuorten ”selviytymisleiri” Majalla järjestettiin tällä kertaa Loviisan pursiseuran tiloissa, johtuen myrskyisistä säistä leirin aikana.

Perheleirikin saatiin pidettyä. Järjestämässämme avoimessa luentoillassa kerrottiin loviisalaisille sekä seuran toiminnasta, että Itäisen Uudenmaan kalastusalueesta ja heidän toiminnastaan. Yhteistyökuvioita viriteltiin alueen muiden kalastusseurojen ja paikallisen sukellusseuran kanssa. Noita virityksiä jatketaan tänäkin vuonna ja pyritään siten tavoittamaan entistä suurempi joukko nuoria edustamamme hyvän harrastuksen piiriin.

Seuran talous on jo pitkään aiheuttanut harmaita hiuksia seuran hallituksen jäsenille ja muille aktiivisesti toiminnan järjestämisessä mukana olleille. Jo viime vuoden ajan, jolloin kattojärjestö korotti omia jäsenmaksujaan, jouduimme lisäämään omaan talkootyöhön perustuvaa varainhankintaamme, voidaksemme ylläpitää toimintaa erityisesti nuorille. Jäsenmaksua olisikin pitänyt korottaa jo vuodelle 2012, mutta emme sitä tehneet. Yksin tiikerikakun leipomisella ja makkaranmyynnillä emme kuitenkaan enää pysty talousvajetta paikkaamaan, joten nostimme jäsenmaksujamme tänä vuonna. Toivottavasti te kaikki jäsenet näette seuran tulevaisuuteen ja siis nuorisotyöhön satsaamisen edelleen niin tärkeäksi, että maksatte jäsenmaksunne edelleen. Ilman teitä ei seuralla olisi tulevaisuutta.

Haluankin vilpittömästi kiittää kaikkia, jotka omalla työllään, jäsenmaksunsa maksamalla tai muulla tavalla ovat olleet tukemassa seuran toimintaa. KIITOS!

Vesa Peltoluhta3.2.2013   /   Varapuheenjohtaja vaihtui ja nuorisotoimintaan panostetaan yhä

Vuoden vaihtuessa teimme jälleen pieniä muutoksia seuran hallinnossa. Itse jätin varapuheenjohtajan pestin ja jatkan nuorisovastaavana. Varapuheenjohtajaksi valittiin Paavo Sistola, joka on osoittanut tarmoaan hallitustyöskentelyssä viime vuosina. Onnitteluni hyvästä valinnasta.

Hallitukseen nousi uutena 16-vuotias Saara Iivari, joka on aiemmin toiminut nuoriso- ja perhetoimikunnassa. Toki Saara jatkaa yhä toimikunnassakin, mutta hänen osaamistaan hyödynnetään nyt myös hallituksessa sekä kilpailu- ja tapahtumatoimikunnassa. Saara jatkaa myös nuorten kalakerhon ohjaajana.

Saaran lisäksi hallitukseen nousi uutena kilpailu- ja tapahtumavastaava Viljo Savolainen. Viljo toimii samalla kilpailu- ja tapahtumatoimikunnan koollekutsujana.

Toimikuntien kokoonpanot säilyi pitkälti entisellään, mutta nuorten osaamista haluamme korostaa entuudestaan, jonka vuoksi kilpailu- ja tapahtumatoimikuntaan sekä nuoriso- ja perhetoimikuntaan tuli nuorten edustajiksi Saaran lisäksi 14-vuotias Tuomo Kippola.

Tällaisella kokoonpanolla on aloiteltu tämä vuosi. Tammikuu oli tiukkaa vääntöä rahoitushakemusten parissa; loppukuusta lähetimme rahoittajille viisi hankesuunnitelmaa rahoitusanomuksien liitteinä. Paljon työtä ja mietintää, toivottavasti kantavat hedelmää.

Helmikuu menee kevätkokouksen valmistelussa ja koulutustilaisuuksien sekä seminaarien rakentelussa. Lisäksi maaliskuussa totetutettava Loviisan Mestaruuspilkki yhdessä Ruotsinpyhtään Kalaveikkojen kanssa pitää liikkeellä. Tässä vaiheessa näyttäisi siltä, että on tulossa erittäin aktiivinen vuosi. Hyvä niin.

Aurinkoista kevättalvea kaikille t. Kirsi -Kinnu- Kippola, nuorisovastaava

 

23.3.2012  /  Tervehdys jäsenet ja muut toiminnastamme kiinnostuneet!

Vuosi 2011 oli seurallemme vilkkaan toiminnan vuosi. Aiempi päätöksemme panostaa erityisesti nuorisotoimintaan toteutui hyvin. Järjestimme vuoden aikana yhteensä 5 leiriä, joista kaksi oli perheleirejä Ratholmassa seuran upealla majalla ja loput kolme olivat pelkästään nuorille tarkoitettuja kalastusleirejä. Osallistujia joillekin leireille olisi ollut tulossa enemmänkin kuin mitä resurssimme antoivat myöten. Onneksi kovin monelle halukkaalle ei kuitenkaan tarvinnut tarjota ”eioota”, vaan kaikki halukkaat pääsivät osallistumaan edes yhdelle leirille, vaikka halua olisi ollut useammallekin.

Yksi järjestetyistä leireistä oli Källassa ja muut leirit Ratholmassa seuran majalla. Källan leiri poikkesi muista sikälikin, että siinä varsinaisena järjestäjänä oli SVK:n Kaakkoispiiri ja me ”erkkulaiset” vain toimimme käytännön järjestäjinä. Lokakuun nuortenleiri, jota me ohjaajat kutsuimme ”omatoimileiriksi” ja nuoret ristivät sen ”selviytymisleiriksi”, järjestettiin nuorten omasta pyynnöstä juurikin syksyllä, kun olosuhteet merellä ovat usein jo aika ankaria, mutta mahdollisuudet isojen kalojen saantiin vastaavasti paremmat. Leirillä itsekin olleena ei voi kuin todeta, että meillä on seurassa todella fiksuja ja osaavia nuoria. Kaikki osallistuivat yhteisiin askareisiin pääsääntöisesti suurella innolla ja antaumuksella. Harvoin tarvitsi edes pyytää, eikä ainakaan kahta kertaa. Kalastukseen liittyviin touhuihin ei tarvinnut pyytää lainkaan, käskemisestä puhumattakaan. :)  Pikemminkin nuoret olivat jatkuvasti ”komentamassa” meitä ohjaajia kalaan tai kalastukseen liittyviin oheistoimintoihin  :)

Jokunen koululuokkakin tuli kaudella 2011 ongitettua ja lisäksi koululaisten kesälomien aikaan järjestettiin yhteensä 5 kpl sekä nuorille, että aikuisille tarkoitettuja iltaongintoja. Puolet iltaonginnoista toteutettiin Valkossa Sistolanlahdella ja loput saamiemme pyyntöjen johdosta Sahaniemessä. Uutena toimintana starttasi syksyllä viikoittainen kerhotoiminta kalastuksesta kiinnostuneille nuorille. Seuran aktiivinen ”kalanainen” Saara Iivari perehtyi ansiokkaasti kerhotoiminnan vetämiseen ja kävi sen tueksi kurssejakin. Kerhotoiminta on siis pyörinyt säännöllisesti Valkon kylätalolla ja toivottavasti sellaisena jatkuukin. Nyt kun toiminta on saatu hyvään alkuun, niin voisimme me vanhemmatkin yrittää kehittää ja toteuttaa Saaran apuna kerhoiltoihin erilaisia kalastukseen liittyviä teemoja ja tekemistä. Jos jollakin on ideoita kerhoiltojen tiimoilta, niin ottakaa ihmeessä yhteyttä Saaraan tai meihin muihin seuran toimijoihin. Mielihyvin otamme vastaan myös kaikenlaisia lahjoituksia nuorisotoimintaan liittyen. Esimerkiksi joutavat kalastusvälineet tulevat todelliseen tarpeeseen. Tässä kohtaa täytyykin erikseen kiittää kalastusvälineiden lahjoittaja kunnostautunutta pitkän linjan jäsentämme Olavi Paajasta.

Pyrimme jatkossakin pyydettäessä tulemaan myös Loviisan alueiden kouluille esittelemään kalastusharrastusta erilaisine välineineen ja kertomaan harrastemahdollisuuksista Loviisassa. Ottakaa koulut rohkeasti yhteyttä jos haluatte meidät pitämään ”kalastustuntia” koululle tai haluatte meidän järjestävän onkitapahtumia oppilaillenne. Valitettavasti sujuvasti ruotsia puhuvia vetäjiä on joukossamme tällä hetkellä hiukan niukanlaisesti, mutta jos muotopuhdas ruotsinkieli ei ole ehdoton edellytys, niin yritämme mielellä parhaamme mukaan esitellä kalastusharrastusta myös ruotsiksi.

Myös seuran majalla Ratholmassa on päättyneellä kaudella 2011 käynyt melkoinen huiske. Sen lisäksi, että jäsenistö on innokkaasti käyttänyt majan tarjoamia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia ja siellä on järjestetty leirejä, on myös vuodatettu vuolaasti hikeä majan ja erityisesti saunan kunnostamiseksi. Majan vuotanut katto korjattiin jo aiemmin ja nyt saatiin vuodon aiheuttamat kosteusvauriot korjattu. Saunan pukuhuoneen lattia uusittiin kokonaan ja tänä vuonna pyritään saamaan entistä ehompaan kuntoon myös löylyhuoneen puoli. Laituria ja poijuja on kunnostettu jo muutamana vuotena ja viime vuonna laituri poijuineen tulikin jo varsin hyvään kuntoon.

Mutta ei elämä, edes kalastusta harrastavan seura-aktiivin elämä, ole aina pelkkää ruusuilla tanssimista. Olemme seuramme varapuheenjohtajan Kirsi Kippolan asiantuntemuksella ja osaamisella laadittujen hakemusten kautta saaneet Eteläsuomen Ely-keskukselta parina viimevuonna mukavasti rahaa nuorisotoimintaan. Tämä vuosi ikävä kyllä tulee olemaan poikkeus, eikä ”mannaa taivaasta” ole tulossa mitenkään kaatamalla, vaan joutunemme tyytymään pieneen tihkuun. Seuran taloudessa siis koittaa väliaikainen niukkuus. Taloudellista niukkuutta jaettaessa on kuitenkin edelleen tarkoitus panostaa ensisijassa juuri nuorisotyöhön ja jos roposia jää, niin yritämme jatkaa saunaremonttia majalla.

Lopuksi haluan isosti kiittää kaikkia seuramme jäseniä ja tukijoita päättyneestä vuodesta 2011. Erityiskiitokset vielä toiminnassa aktiivisesti mukana olleille henkilöille, myös Källan leirin järjestämisessä mukana olleelle Loviisan Meriuistelijat Ry:lle ja leirikokillemme Mikille. Ilman kaikkia teitä emme olisi saaneet aikaan toiminnantäyteistä vuotta 2011, emmekä voisi olla niin ylpeitä itsestämme kuin nyt ihan aiheellisesti olemme  Ja lopuksi kaikkein suurin kiitos meidän aktiivisille nuorillemme. Ilman teitä meidän toiminnallamme ei olisi ollut edes tarkoitusta.

Tällekin vuodelle kireitä siimoja ja mukavia hetkiä rakkaan harrastuksemme parissa toivotellen: Vesa Peltoluhta

 

 

Kirsi ja Vesa vaihtavat "jakkaroita" / 27.12.2010

Joulukuinen tervehdys kaikille LSE:n jäsenille ja muille palstalle eksyneille :)

Olen nyt luotsannut seuraamme puheenjohtajana kolme vuotta, viimeiset kaksi vuotta yhdessä veljeni Vesan kanssa, joka siis on toiminut varapuheenjohtajana. Tässä ennen syyskokousta saimme loistavan idean vaihtaa päittäin pestejämme siten, että minusta tulee ensi vuonna varapuheenjohtaja ja Vesasta puheenjohtaja. Tähän syyskokous yksimielisesti suostuikin, joten kirjoittelen näitä rivejä nyt viimeisiä viikkoja PJ:nä. 1.1.2011 olen sitten varapuheenjohtaja.

Mikä sitten muuttuu? No, käytännössä tuskin mikään. Teemme Vesan kanssa jatkossakin työt yhdessä sillä periaatteella, että Vesa koulutettuna kalastusalan ammattilaisena vastaa kalastuksellisesta sisällöstä ja minä koulutettuna yhdistysosaajana ja hankehakana vastaan seuratoiminnan kehittämisestä ja rahoituksista.

Ja te kaikki muut, jotka olette aktiivisesti olleet mukana viemässä seuraamme eteenpäin positiivisessä hengessä, teille SUUNNATTOMAN SUURI KIITOS. Ilman teitä minun ja Vesan työllä ei olisi mitään merkitystä.

Ja uudet toimijamme, Viljo, Jussi, Emmi, Saara, Markku, tervetuloa mukaan remmiin. Areena on vapaa toteuttaa itseään ja ajatuksiaan. Jos tarvitsette toteutukseen rahaa, niin napatkaa hihastani kiinni. Eiköhän aina jotain keksitä.

Oikein hyvää uutta vuotta meille kaikille!

 - Kirsi, Kinnu, Kippola